12 mei: Provinciale IVN-ledendag Groningen

Vandaag een (voor mij de eerste) provinciale bijeenkomst van de club waarvan ik dit jaar lid ben geworden: IVN, Instituut voor natuur educatie en duurzaamheid. Spannend!
Ik ben aangesloten bij IVN Noord-Groningen en veel leden van onze afdeling zijn aanwezig.
De bijeenkomst wordt georganiseerd door IVN-afdeling Grootegast. Het ochtendprogramma start met een welkom door onze gastheer Herman Woltjer waarna hij verslag doet van een project voor een scholennetwerk waaraan ook het IVN deelneemt.

Hierna krijgen we een Groen moment.
Op alle tafels worden vreemde zachte en pluizige proppen gelegd die een beetje op poetskatoen lijken. Wat is dit?
Iedereen probeerde er achter te komen maar dat is niet zo eenvoudig. Tot nauwkeurig onderzoek oplevert dat het pluizige uit ontelbaar vele zaadjes bestaat! Het zijn de zaadjes van de Lisdodde!


De ochtend wordt afgesloten met een interessante bijdrage van Agnes van den Berg, gespecialiseerd en gepromoveerd in onderzoek naar natuurbeleving. Op haar website kunt u veel over het verband tussen natuur en gezondheid lezen en wat er bekend is over de achterliggende mechanismen.


Na de lunch kunnen we kiezen uit twee buitenactiviteiten: het BlĂ´de Fuottenpaad (Blotevoetenpad) of het Pettenpad (genoemd naar de petgaten waar je langs komt). Zie de website van de gemeente Grootegast. Vertrekpunt is een werkschuur van Staatsbosbeheer met gidsen van Staatbosbeheer en het IVN. Een geweldige dag, fijne gidsen, goed gezelschap en gezellig nakletsen in de werkschuur met heeeel veel kleine (verlepte) plantjes in onze handen. In mijn hand Holpijp, Stinkende gouwe en nog een ander plantje waar ik de naam van vergeten ben. Foto en beschrijving van Stinkende gouwe (Chelidonium majus) op de site van Plantaardigheden.


Graag morgen weer zo'n dag!