10 mei: Over Nagelkruid en Veldzuring

Die 2 verschillende planten Knikkend nagelkruid (Geum rivale) langs de waterkant, een wit/groenachtige en een roodachtige:




Bij de 'roodachtige' zijn de kelkbladen rood en de kroonbladen lichtgeel, roodachtig aangelopen. Ook de stelen en nieuwe scheuten zijn rood of roodachtig aangelopen. De kleur rood komt in in de andere plant niet voor: een mengeling van groen, geel en wit.
Zowel op de Soortenbank als bij Wilde planten staat een beschrijving van Geum rivale die het meest past bij de roodachtige plant.

Vorig jaar zag ik een nest met langwerpige ronde blaadjes dat er veelbelovend uitzag. Dus niet maaien, afwachten wat het wordt. Misschien iets bijzonders.


Dit jaar zag ik meer van dat soort nesten en een bloemstengel: het lijkt wel zuring! Onderzoek leverde op dat het Veldzuring (Rumex acetosa) is, je kunt het zelfs eten! Op Wildpluk wiki staat hier meer over en een beroemd recept waarin Veldzuring een hoofdrol speelt: Paling in 't groen.


De blaadjes en stengels smaken zurig (oxaalzuur) en de plant behoort evenals Rabarber tot de Duizendknoopfamilie. Enkele blaadjes door de sla, i.p.v. citroen, geeft een heerlijk fris effect. Veldzuring bindt calcium, niet geschikt voor mensen met kalkgebrek maar ik denk dat je er dan wel hele grote hoeveelheden van moet eten.
Zuringsoep is een bekend ouderwets gerecht. Bij de Hof van Twello staat een recept voor Hongaarse zuringsoep.