Dinsdag 23-02: Vreemde Tuindag

Tom afgebeld, de plassen water staan rond het huis.
Maar plotseling gaat de zon schijnen, het wordt prachtig weer, jammer dat Tom afgezegd is. De scharensliep komt langs maar hij is 3 maanden geleden ook al geweest en alles is nog scherp.
Dan wordt er gebeld, de fruitbomenwacht van Landschapsbeheer Groningen, en even later staan Hans en Evert in de tuin. Ondanks het snoeiwerk van Tom en mij blijkt er nog genoeg te doen voor echte vakmensen, en dat zijn ze!
Met Evert loop ik het terrein op en we komen bij de fruitbomen die vorig jaar op het wilde weiland geplant zijn. In het hoge sprietgras (naam?) wijst hij op de talloze gaten in de grond, muizenholen. Bij de meikers ontdekt Evert een braakbal van een uil:



'Ga maar onderzoeken' zegt hij, 'het zijn de resten van een muis, kom je vast het schedeltje tegen':



Op het wilde weiland wil ik graag nog een pruim en een nieuwe juttepeer die door de herten is opgevreten. 'Achteraan wat krentenboompjes in groepjes gerangschikt' stelt Evert voor. Doen we en ik maak een lijstje van de adviezen:
Paardenmest niet tegen de stammen
Oud kornoeljehout snoeien tot aan de grond, groeit er kleur in de struik
Nieuw geplante wilgen direct snoeien tot de juiste hoogte en vorm
Overal die opgehoopte paardenmest verspreiden
Oud hout van de rozenstruik op grasveld, tot aan maaiveld verwijderen
Twee hoofdstammen van de wilde roos bij de vijver-in-aanbouw weghalen
Zorgen dat de vijver voldoende licht krijgt
Cursus snoeien volgen
cursus boerenerven volgen
(zie cursussen op landschapsbeheergroningen)
Er was meer maar dat ben ik vergeten, een prijslijst van wildeplantenzaden en bloemenweidemengsels van de Cruydt-Hoeck.
Ik ben weer helemaal in lentestemming.

Als een ballon, een ballon, een ballonnetje

Een ballontje. dat danst in de wind.
Als ik vanuit mijn luie leunstoel de Zeerijperweg opkijk is links Westeremden en rechts Zeerijp. In de verte voorbij het Spriknust, rechts op het bouwland van mijn buurman, zie ik wat vreemds: een groot wit bord. Waarschijnlijk reclame met informatie over het zaaigoed dat hij gebruikt of gaat gebruiken.




Als ik erheen wandel blijkt het een verkiezingsbord van de VVD te zijn, een tikkeltje ordie. En nu, iedere keer als ik in de verte dat bord zie, stoort het me mateloos, vooral nu ik weet wat erop staat, echte horizonvervuiling!



Ik moet iets doen. Iets waardoor ik, als ik die kant opkijk, niet direct een slecht humeur krijg. Mijn eigen partij, GroenLinks, heeft van die leuke ballontjes!
Als ik nu een lading van die ballonnetjes aan mijn brug bind, krijg ik direct een goed gevoel! Allemaal ballonnetjes die gezellig dansen in de wind: vlug naar het partijbureau aan de Nieuwstraat! Groei mee:


Vrijdag 12-02: Metropolis

Bovenstad

Het is op Arte al dagenlang aangekondigd: de wereldpremière van de remake van de film Metropolis van Fritz Lang met teruggevonden materiaal uit Brazilië.
De première begint om 20:15 als hoogtepunt van de 60ste verjaardag van de Berlinale, het internationale filmfestival van Berlijn.
Ik zit er klaar voor, diertjes gevoederd, eten haast op, koffie al gezet, zelfgebakken gemberkoekjes en paaseitjes klaargezet, het feest kan beginnen.
Aanvankelijk teleurgesteld, een echte soap maar dan uit de jaren 1927. Kan ik beter naar de schuur gaan en iets nuttigs doen. Maar al kijkend wordt ik gebiologeerd door de toch wel fantastische filmbeelden van deze bijzondere Metropolis:



Met Ton 's nachts een eindeloos telefoongesprek over de remake van Metropolis, hij is enthousiast maar heeft zijn bedenkingen, al snel krijgen we een vette discussie of het wel of niet een fascistoïde film is. Ton vindt van wel, ik niet zozeer. Als ik verder op internet kijk snap ik via deze link wat hij bedoelt.

De beroemde mens-machine van uitvinder Rotwang.

Donderdag 11-02: Updaten

De winter blijft heftig en er ontstaan opnieuw wallen stuifsneeuw op de Zeerijperweg, tijd dus voor een stevige wandeling. Een moeilijke wandeling want er ligt zoveel ijs op het pad dat ik over de hobbelige graskant moet lopen of op plekken van ijs dat stroef is door sneeuwval. Sam vindt het super.
Haast een week geleden, vrijdag 5 februari, met Loverboy naar Zwolle om Tonny's verjaardag te vieren.



Het was druk in de trein.




In Hattem gingen we eten in restaurant 'T Spookhuys. Het gebouw, het terras, de omgeving, kortom alles in Hattem is prachtig. Van Willem een mooi oud touw gekregen dat hij gebruikt bij het transport van zijn paarden.



Wat opviel was de hoge temperatuur in Zwolle, zowel binnen als buiten, steeds had ik het zweet op de kop vanwege alle lagen kleding. Lekker bij Olga geslapen en de hele zaterdag over van alles geklept, vooral over familie.
Om ongeveer half 5 thuis gekomen, doodmoe en wat was het koud in Loppersum!!!! De poesjes lagen onder de dekens in hun mandjes en ik kreeg het niet echt warm ondanks al die kledinglagen en hoge kachelstanden, wat een verschil met Zwolle!




Deze week extra warm ondergoed gekocht, wollen legging, thermische (lange) onderbroek, dat soort dingen. En veel buiten wandelen om de voeten warm te houden en de wangen te laten gloeien, zo nu en dan de houtkachel aan. Dat is het recept.
De rest van de week het echte werk waaronder een houten vloer voor het hok van Sam maken. Meedoen met de Warme Truiendag op vrijdag 12-02 in de hoop dat ik iemand vind die mijn supertrui uit de RedShed in Kaapstad wil importeren, de warmste trui die ik ooit gehad heb en waarvan ik graag een 2de wil voor de kou van volgende winter en uiteraard zonder naar Kaapstad te vliegen. Die truienactie levert echter niets op, kennelijk alleen maar ludiek en lekker milieubewust doen.
Dan maar proberen contact met de Belgische verkoopster te krijgen die ons destijds (november 2008) geholpen heeft: Zanna van Bruggen. Ik heb haar mailadres nog.

warme supertrui

Woensdag 03-02: Japanse Sierkers en zo


Gisteren is Tom de Tuinman weer geweest, helemaal vanuit Oude Pekela deze keer waar hij een kamer heeft in het AZC. Hij is de koning te rijk, eindelijk van het daklozenbestaan verlost. We hebben een lang gesprek over reizen tussen Oude Pekela en Loppersum, werktijden, onkostenvergoeding, enzovoort. We besluiten dat hij dinsdags zijn lange werkdag maakt, bijvoorbeeld van 10 uur 's morgens tot 5 uur in de middag. Hij slaapt in Loppersum en komt woensdag de resterende uren werken zodat hij vroeg in Oude Pekela terug is. Op dinsdag blijft hij eten waarna hij vertrekt naar zijn slaapadres. Een slaapplaats heb ik (voorlopig) niet. Op de zolder is het te koud, en ik woon op deze plek omdat ik het zo goddelijk fijn vind in mijn eentje rond te zwerven. Misschien verandert dat nog een keer maar zoiets moet groeien.
In ieder geval gaan we proberen de tuinwerkzaamheden volgens dit plan aan te pakken.

Gisteren de hele dag in regen en natte sneeuw gewerkt, nat tot in de mouwen van onze jassen. De houtkachel was een fijne plek om bij te komen.
Tom is begonnen met het snoeien van de Japanse Sierkers, of het tijdstip juist is laten we aan het toeval over. In de hazelnootboom maakt hij van de gezaagde stukken een kunstwerk van stapels vers brandhout, voor de winter van 2011! Foto's kan ik niet maken vanwege de verschrikkelijke hoeveelheid water dat uit de hemel valt. Maar de volgende dag is het weer vriendelijker:



Het kunstwerk van Tom


En verder ... belt moeder op, ze is opgebeld door een meneer van zorgcentrum Het Grotenhuis in Twello en heeft een afspraak gemaakt voor een gesprek volgende week, of ik dan mee wil gaan. Ik zeg dat ik dan niet kan en zelf zal bellen voor een andere afspraak. Een tijdje geleden heb ik al uitgebreide gesprekken met een zorgmanager van Het Grotenhuis gehad betreffende een eventuele opname en een bezoek. Ik krijg meneer Kupers aan de lijn en spreek af voor do 4 maart om 10.30 uur, moeder weer teruggebeld en dit doorgegeven. Ze klinkt opvallend meegaand: wat later lijkt haar prima want dan is ze ook beter hersteld.
Een dag later schiet mij te binnen: wat zou de aanleiding kunnen zijn dat zij door Het Grotenhuis gebeld is? Dat wil ik wel eens weten, qua achterdochtige dochter.
Dus op donderdag bel ik de heer Kupers met deze vraag. Het antwoord is dat zij moeder inderdaad gebeld hebben voor een afspraak omdat ze via het CIZ de informatie ontvangen hebben dat moeder graag bij hen opgenomen wil worden.

En verder 's avonds gezellig uit eten geweest met de 3 oude IJsland-vriendinnen uit het dorp: Wiets, Antje en Karin. Antje heeft ons uitgenodigd en gekookt, we kunnen uitgebreid onze harten luchten. Uiteindelijk valt er niets meer te lullen, het is dan al half 11, gauw naar huis, diertjes moeten nog eten en de Loverboy moet nog wandelen.

En vrijdag naar Ton, die is jarig, we gaan eten in een soort Spookrestaurant in Hattem, zal mij benieuwen.

Maandag 1 februari: archief bijwerken

Greetje heeft zich ziek gemeld, het huishouden wordt vandaag op een laag pitje gezet. De dierenverblijven, het strijkwerk en de was wordt in ieder geval gedaan, misschien een houtvuurtje om het hart op te warmen op deze kille koude maandag.

op do 14-01 veel tijd besteed om een indicatie aan te vragen bij het CIZ voor een Woon-zorgcentrum voor moeder. En dan moet er ook nog een gekozen worden: Spelderholt (Beekbergen), Het Grotenhuis (Twello), Berghorst (wijk De Maten in Apeldoorn), De Matenhof in dezelfde wijk als Berghorst. Volgende week ga ik naar haar toe en het zou mooi zijn als we er een paar kunnen bezoeken.
Dat lukt helaas niet, alleen Spelderholt heeft toevallig open dag op za 23-01. De indicatieafgifte zal zo'n 6 weken duren, het CIZ neemt contact op.

Gelukkig op vrijdagavond 15-01 een leuke nieuwjaars/verkiezingsbijeenkomst van GroenLinks Loppersum Bij Jacobus, het Dorpshuis tegenover de kerk van Zeerijp. Warm en gezellig, kennis gemaakt met onze geweldige lijsttrekker Egbert Brons.



Na het formele deel was er tijd voor een hapje en drankje en zet nummer 3 op de lijst, leo van Esch, zich achter de piano. Hij zweepte de boel op met zijn geweldig swingende pianomuziek. En in de bar bij Jacobus kon ik ijskoude korenwijn bestellen, de avond kon niet meer kapot!




Donderdag 21-01 t/m zo 24-01 bij moeder in Teuge geweest. Pyjama's en ondergoed kopen, boodschappen doen, eten koken, zaterdagmiddag naar de open dag van Spelderholt in Beekbergen. Helaas breekt de veer van de auto aan de linkervoorkant en kunnen we niet verder. We staan 100 meter van KwikFit verwijderd, waar ik de kar op het terrein zet. De (nood)reparatie zal uren in beslag nemen, gelukkig komt Ton uit Zwolle zodat ik met zijn auto naar Beekbergen kan rijden. Het bezoek is waardeloos, moeder is van tevoren al in een negatieve oorlogsstemming.
We gaan terug naar Teuge en Ton blijft eten. Gezellie want we hebben een heerlijke fles vouvray gekocht en drinken een korenwijntje vooraf.

Als ik de volgende morgen opsta en beneden kom, staat moeder me al op te wachten: ik krijg te horen dat het maar goed is dat zij haar verstand goed in orde heeft want daardoor heeft ze in de gaten wat voor spelletjes ik aan het spelen ben. Tja, ik moet maar gauw inpakken en vertrekken want hier is niets meer tegen opgewassen, voorlopig althans.

Maandag 25-01-2010 wordt ik gebeld door Agnes van het Hekke van het CIZ in Velp ivm de indicatie voor een woon/verzorgingshuis voor moeder.
Een prima gesprek waarbij zij adequate vragen stelt en ik veel kan vertellen wat betreft de huidige situatie: haar handicaps en haar wilskracht. Alle gegevens moeten nog langs de commissie, maar zij denkt dat de indicatie wel positief uit zal vallen. Door de huisarts is een kortdurende indicatie aangevraagd, dat laat ik veranderen in een langdurende, waarmee ze het eens is.
Ze vraagt de naam voor een verzorgingshuis, ik noem het Grotenhuis wat moeder het vaakst in de mond heeft. Een aanleunwoning ziet ze niet zitten. Ik noem de naam van Elske Elzinga en meldt dat wij beiden op dit moment de belangrijkste regelaars zijn.
Ze vraagt waar de indicatie heen moet. Naar het huis van moeder vind ik, dat levert de minste achterdocht op. Of ze moeder nog zal bellen? Heb ik aanbevolen, ze is op een moeilijk gesprek voorbereid, maar ze gaat het doen.

Diezelfde dag krijg ik te horen dat Tom de Tuinman dinsdag niet zal komen want hij heeft een kamer gekregen in het AZC in Oude Pekela! Een tweepersoonskamer, hierdoor is hij van zijn zwerversbestaan verlost, een geweldige vooruitgang! We spreken af dat hij op dinsdag 2 februari, onze volgende Tuindag, naar Loppersum komt. We zullen dan bespreken hoe het verder moet nu hij zover uit de buurt woont. Meestal werkt hij 2 dagen op mijn terrein en 1 dag bij buurvrouw Marianne. Als dat door moet gaan zal er slaapmogelijkheid gecreëerd moeten worden.
We zullen wel zien, morgen.

Vrijdag 29-01 ons buurvrouwenuitstapje in ere hersteld! Dank zij Marise zijn we weer uit eten geweest bij Herberg In de Valk in Middelstum.



Het was een bijzonder gezellige en vooral lekkere avond. Hieronder pakt Marise haar cadeau uit, de jaarlijkse eetavonden zijn ontstaan ter ere van haar verjaardag en het wordt ieder jaar gezelliger met elkaar!



Selma en ik, filosoferend tijdens onze wandeling terwijl Wietske een foto neemt.