Woest Water en KiekKaaste 1

De derde bijeenkomst van onze cursus is bij het Stoomgemaal te Winschoten. We krijgen een interessante lezing van een medewerker van Deltares over de structuur van de grond in het Oldambt en de invloed van de mens: de verticale en horizontale bril. Daarna gaan we groepen indelen.
Cees van der Sluis en mijn persoon gaan samen een excursie uit werken! Na wat geharrewar over het Ambonezenbosje besluiten we het over een andere boeg te gooien: we gaan naar Nieuwe Statenzijl!
We spreken af op maandag 31-01 onze eerste verkenningstocht te houden. Om 12.00 uur kom ik bij Cees aan en een tijdje later vertrekken we met de Berlingo naar Nieuw Statenzijl.

We stoppen bij de Oude sluis met rolbrug bij Hongerige Wolf. Hij zit in de dijk die de Reiderwolderpolder scheidt van de CC polder:



We komen aan in Nieuwe Statenzijl. Het is verschrikkelijk koud, kan haast niet filmen, maar het is wel bijzonder leuk en interessant:



Ik film Cees en hij fotografeert mij:

De schutsluis met de Westerwoldse Aa op de achtergrond:

Bovenop de sluis bekijken we hoe het water van de Westerwoldse Aa gespuid wordt en hebben we een goed uitzicht over de omgeving.



Bij die sluis heb ik veel vragen: wat voor soort sluis is het? Hoe gaat de waterdoorvoer? Wanneer en hoe gaat de sluis open? En weer dicht? Wat gaat allemaal automatisch? En meer van dit soort dingen. Op Wikipedia staat er weinig over. Misschien aan de heer Kuiper, de oude sluiswachter die we later zullen ontmoeten.
We bestuderen het informatiebord met info over de Kiekkaaste waar we deze keer niet maar de volgende keer wel heen zullen gaan:

We zien info over de plantjes op de kwelder die wij met onze excursie willen bezoeken, dit gaan we verder onderzoeken:

En we lezen het gedicht van Ede Staal die hier kennelijk gewoond heeft, we missen zijn mooie stem:

En dan gaan we spelen met de Waaiboei, Cees is al vooruit gegaan:



Hieronder nog een paar mooie plaatjes van Cees, een vlucht vogels (wat voor vogels Cees?) en de Kiekkaaste aan de overkant van de geul:

We hebben goed onderzoek gedaan. Nieuw Statenzijl heeft het helemaal!
Maar een kwelderbezoek daar is niet aantrekkelijk. Veel riet, nodigt niet uit tot doorlopen, het is verboden en het is beter dat anderen niet zien dat we verboden terrein opgaan. We moeten dit aanvragen, waar?
Als plek willen we proberen achter de dijk bij het huis van de familie Kuiper, we hebben koffie bij hen gedronken. Op die plek, een paar 100 meter van de sluis bij Nieuwe Statenzijl, is ook een spuisluis geweest.
Meneer Kuiper was daar sluiswachter, zijn sluis werd gedicht toen die in Nieuwe Statenzijl in werking werd gesteld. Hij is nu havenmeester in Nieuwe Statenzijl.
Een bezoek aan de kwelder achter de oude sluis en een bezoek aan de Kiekkaaste doen we de komende periode.
We moeten meer informatie verzamelen de komende tijd.
We gaan lopen met laagwater dus we hebben de getijvoorspellingen van Rijkswaterstaat nodig.
We moeten alles weten over kwelderbegroeiing, er schijnen 25 soorten te zijn. We kunnen ze o.a. vinden op de site van Rijkswaterstaat: vegetatie en we hebben meer adressen.
Voor informatie over vogels tijdens ons bezoek aan de Kiekkaaste kunnen we misschien gebruik maken van de site van de vogelkijkhut.