11 Januari: Les 1 cursus Landschapsgids

Om 19.30 moeten we aanwezig zijn in het koetshuis van de Ennemaborg in Midwolda. Tijdens deze eerste les, georganiseerd door Landschapsbeheer Groningen samen met enkele andere natuurorganisaties, maken we kennis met de cursusleiders, de cursisten en het programma dat zich afspeelt op diverse locaties.
We leren hoe je op 4 verschillende manieren naar een landschap kunt kijken (een landschap lezen) en krijgen huiswerk op voor les 2.

Les 2 is een busexcursie door het Oldambt waarbij we de gelaagde structuur van het landschap leren kennen, de grenzen van het gebied en de bijbehorende historie, en enkele prachtige plekken die we misschien voor onze eigen excursie kunnen gebruiken.
Onze excursieleider is Otto Knottnerus, de man die het boek Fivelboezem, de erfenis van een verdwenen rivier schreef.
Hieronder een foto vanuit de bus, stilstaand op de dijk, van een plek waar een dijkdoorbraak plaatsvond:
Waarom is dit plekje zo mooi?
In het dijkdorpje Drieborg zien we langs Het Laantje verschillende arbeidershuisjes van landarbeiders die bij de grote boeren werkten, in dit geval aan Duitse zijde: Ditzumerverlaat.
Bij de Carel Coenraadpolder, de jongste inpoldering van de Dollard, stappen we uit bij een weggetje dat naar de dijk langs de Dollard loopt. Aan dit weggetje staat een huisje met het naambord: DOLLART SÜD. Wat voor functie zal dit huisje gehad hebben?
Het blijkt een vroegere munitieopslagplaats van de Duitsers geweest te zijn. Op de website van de heer Remeijer kun je lezen dat we op een zeer belangrijke historische plek aangeland zijn.

Een blik op de Carel Coenraadpolder met de Deltadijk op de achtergrond:
Voorbij het huis komen we aan dezelfde kant van de weg een vreemd bosje tegen:
Wat zou dit nu weer te betekenen hebben? Op de website van de heer Remeijer kun je lezen dat het een monument van die historische plek is.
Veel valt te leren door het volgende filmpje te bekijken:


En wil je meer over de kunstwerken weten, ga naar de site van een van de kunstenaars uit het filmpje: Louie O'Grady. Luister vooral naar de eerste audioplayer die je tegenkomt: A 23 minute sound work composed of field recordings from the locality accompanied the clay sculptures. Je hoort een prachtige compositie van omgevingsgeluiden van deze plek. De manifestatie werd georganiseerd door PeerGroup, mobiele Theaterwerkplaats.

We lopen verder langs het Ambonezenbosje naar de dijk:
Een mooi uitzicht over de kwelders (Otto Knottnerus staat in het midden):
Aan de horizon zie je de strandwallen van de kwelder liggen, direct daarachter is het water.

Onze excursie loopt uit. We snijden een stuk van de route af en belanden via Nieuwolda en een zeer informatieve tocht door 't Waar weer op de parkeerplaats van de Ennemaborg.
Een geslaagde tocht!