Maandag 26 maart: Dotterbloem en Sterhyacinth

Prachtig weer vandaag en dus veel werken in de tuin. Paardebloemen weghalen op de plekken waar iets anders moet groeien, nog wat laat snoeiwerk en vele andere dingen.
De bloembollen gekocht bij de Vivara Online Shop beginnen te bloeien. Hieronder de Vroege Sterhyacinth, Scilla Bifolia Rosea, die dapper boven de uitgebloeide Akonietjes uit probeert te komen.


Eigenlijk nog geen gezicht die paar plukjes maar bij de plantinstructie staat geschreven: vruchtbare grond, goed doorlatend, voor verwildering, zon, halfschaduw. Dus heb ik ze bij de Wijnbes geplant want die staat op zo'n plek. En volgend jaar staan er natuurlijk heeeel veeeel van die dingen.

Dan nog twee plaatjes van de Dotters in het moeras. Hier is goed te zien hoe wij een afvoerpijp van de dakgoot naar het moeras aangelegd hebben voor extra watertoevoer in de zomer. De afvoer komt uit in een oude rioolpijp die we ergens in de tuin opgegraven hebben. Een overblijfsel van de afwatering zo'n 100 jaar geleden.
Nostalgie. Vooral als straks de andere moeraskruiden in de knop zijn en gaan bloeien zoals de Valeriaan, Moerassspirea, Kleine ratelaar, Kattenstaart, alle soorten Nagelkruid, Moerasrolklaver en nog heel veel meer, zal dit een prachtig gezicht zijn. Ik moet op een fotografiecursus gaan.



En dan de hommel die de Helleborus bezocht. Vandaag weer gezien, nu aan het zonnen op de onderstam van de Hazelaaar. Snel de camera gepakt en een plaatje geschoten:


Navraag bij een deskundige levert op dat het inderdaad om de koningin van een Aardhommel gaat. De komende dagen proberen een fatsoenlijke foto van de koningin te maken.