Tuin(3) 27 augustus 2018

Vorige week is er veel gebeurd. Naiem heeft dinsdag in de tuin gewerkt (nog steeds worden we geteisterd door tropische hitte) en de laatste gras/riethalmen gefatsoeneerd. Eigenlijk het hele terrein "winterklaar" gemaakt terwijl het nog volop zomer is en de droogte enorm.
Overal klagen de boeren, mijn terrein kan tegen een stootje en ziet er na de werkzaamheden van Naiem fantastisch uit. Als hij vertrokken is komt bij toeval het maaibedrijf uit Zeerijp langs om het wandelpad te maaien. Na wat overleg besluit Jos het hele weiland kaal te scheren, het is een gunstig tijdstip: kurkdroog en achter in augustus. Hopelijk kan Naiem nog snel een dagje terugkomen om het maaisel op richels te harken en af te voeren. We verdelen het over de houtwal.
Allemaal gelukt, voordat enkele dagen later de eerste druppels water vallen. Die overigens niet veel om het lijf hebben, veel te weinig om ook maar een miniem plasje water in de vijver achter te laten. Maar het terrein heeft wel een heel andere indruk gekregen, herfstachtig, het ziet er fantastisch mooi uit.


Een rondje, om te beginnen langs treurie die er gezond bijstaat, dan langzaam naar achteren om te kijken of er niet te veel (zonder dat de heren het weten) vernield is. En om te zien wat me te wachten staat wat kleurenpracht betreft.






Voorbij de meidoorn komen we langs de wilde aanplant van jaren geleden. Helaas, allemaal omgemaaid alleen het gekke siergras laten staan. Tegen Naiem gezegd om die plek niet aan te harken, hopelijk valt er nog wat zaad uit al die wilde kruiden voor volgend jaar.
De plek na de wilg, de ruige onkruidplek die wel omgemaaid had mogen worden, is gespaard gebleven. Tja, had ik er maar bij moeten blijven staan. Helaas had ik net een ernstig valongeluk gehad en kon dat niet. Volgend jaar beter!
Op de laatste foto een terugblik naar het begin van de tocht.







Tuin(2) 30 juli 2018

Ik loop naar de linker-achterkant, de plek waar waar een ram de wacht houdt. Eens gekregen van Erna en Willem op mijn 65ste verjaardag, op het 'Feestje bij Jacobus'. Ik dacht dat de ram gestolen was, maar de storm had hem van zijn plek geduwd, het onkruid in. Zo vind je nog eens wat bij het opruimen!


Een plek met veel wilde planten zoals Boerenwormkruid, Wilde peen en meer van dat fraais. Ook kan ik me herinneren hier een rode vlier geplant te hebben, de Sambucus nigra, met zwart-rode bladeren. Maar je hebt twee soorten, de  Sambucus nigra 'Black Lace' en de Sambucus nigra 'Gerda'. De eerste is bijzonder opvallend door zijn kantvormige bladeren. Welke had ik, staat die nog ergens?
Het treurberkje dat ik jaren geleden van moeder kreeg bij een tuincentrum in Klarenbeek heeft dapper alle stormen doorstaan en staat er goed bij, het lijkt wel een dwergsoort.


Teruglopend kom ik langs een prachtige volle bos, haast uitgebloeid Koninginnekruid. Ongeveer twee meter hoog en druk bezocht door insecten.


En dan langs de peer waar zijn drie vruchten van hieruit goed te zien zijn.


Ik kom uit bij de picknicktafel in de luwte van de rietkraag. Waar je zo heerlijk een glas ijskoude Hooghoudt kunt drinken. Als ik mij omdraai zie je het slingerpad dat uitkomt bij de ram.