Mycorrhiza van vliegenzwam en berk

Mycorrhiza van vliegenzwam en berk is een symbiose of samenleving van de schimmeldraden van de vliegenzwam met de wortels van de berk. Het Griekse woord mukès betekent 'schimmel' en rizha betekent 'wortel'.


Deze symbiose is mutualistisch: de samenleving is tot beider voordeel, de groeisystemen zijn met elkaar verweven en er is een positieve interactie tussen beide systemen. De draden van de schimmel omwikkelen het wortelsysteem van de berk en nemen de functie van de haarwortels over. Met hun dunste uitlopers, de hyphen, doordringen ze het hele wortelsysteem tot in de intercellulaire ruimte van de berk. Maar ze dringen ook tot diep in de grond door en halen mineralen naar boven op plaatsen waar de berk niet bij kan komen. Opgelost in water geeft het mycelium deze voedingsstoffen door.
In ruil krijgt de vliegenzwam de door de bladeren geproduceerde suikers, ongeveer 10 % van de productie wordt doorgegeven aan de vliegenzwam. De prachtige vruchten, de bij kinderen zo populaire rode paddenstoel met witte stippen, is het resultaat van deze vruchtbare samenwerking.


Groen Dichterbij Café

Op 24 oktober verzamelen we onder het prachtige tentdak in het natuurpark van Kolham. Het is een beetje fris dus de lekkere warme soep, koffie en broodjes doen ons goed.
Na de lunch maken we een wandeling door het 'Dorpsrandpark Zwaneveldsgat Kolham'. Twee gidsen leiden ons rond en geven informatie over hoe dit fantastische natuurpark tot stand is gekomen én zo succesvol blijft.
Na de wandeling komen we in het dorpshuis van Kolham bij elkaar waar om 13:30 het Groen Dichterbij Café officieel geopend wordt. Er zijn twee rondes: een 'Durf te vragen' sessie o.l.v. Marijne Prins en een sessie waarop verschillende experts 'Spreekuur' houden. De groep wordt in tweeën gedeeld.


Spreekuur van de experts
Ik schuif aan bij de tafel van de IVN experts: Hoe vind en bind ik (meer) vrijwilligers? Jolanda Boekhout en Kees Siderius leiden de discussie en verschillende opties passeren de revue:
Aansluiten bij persoonlijke interesses, afgebakende klussen, flexibele invulling (rekening houden met de beschikbare tijd), kwaliteitseisen, ruil: je houdt er sociale contacten en werkervaring aan over.
Via internet zullen wij een overzicht van het besprokene ontvangen.
Ik schuif aan bij een andere tafel en stel de volgende vraag: "Hoe maken we in Uithuizermeeden van de Wytsemakooi en de Rensumaborg een aaneensluitend natuurgebied? De experts:
Grond tussen borg en kooi vrijmaken via kavelruil. Vriendjes worden met de tussenliggende boeren. Alle mensen in de buurt benaderen, kan 'Wierde & Dijk' iets betekenen?
Een verhaal/boekje maken dat je aan kunt bieden. Leg contact met landschapsarchitect Marien Bügel (Oldenzijl). Die wil misschien helpen bij het expliciet maken van het verhaal over de kooi, de oude zichtlijnen, de route, de foto's.
Je kunt mevrouw Meyer (Rensuma Boon Stichting) vragen het verhaal van de borg te vertellen, dit heeft ze vaker gedaan.


Dan is het tijd van sessie te wisselen en we lopen naar het lokaal waar Marijne Prins haar workshop 'Durf te vragen' geeft, zie ook de website durftevragen.
IVN Noord-Groningen schrijft de volgende vraag op de flipover:

Hoe maken we De Bult (natuurgebied in Uithuizen) op een leuke manier schoon?

De volgende briefjes worden door de deelnemers op het papier geplakt:
- Verzamel het afval zoals blikjes, dozen e.d. en plant er iets in, maak daar "afvaltuintjes" van
- Maak een hergebruikwedstrijd van het afval
- Uitnodiging rondsturen voor een etentje: neem je laarzen en vuilniszak mee
- Neem contact op met NederlandSchoon.nl
- Zorg voor goed gereedschap, bijvoorbeeld grijpers en zakken
- Zoekactie: kleine cadeautjes voor kinderen zoals bij paaseieren
- Kijk eens op de site van samendrentheschoon.nl
- Geef info waar het schoon moet zijn, bijvoorbeeld middels info paneel
- Meer prullenbakken plaatsen
- Educatief project
- Iedere straat een deel van het gebied laten schoonmaken
- Betrek basisscho(o)l(en)
- In Nijmegen doen ze dit bij 't Waalstrandje
- Chocomelk + glühwein moment na afloop
- Maak duidelijk wat 'schoon' is (wat het doel is)
- Speurtocht organiseren
- Facebook pagina aanleggen over schoonmaakactie
- Speelelement voor de kinderen: hoe meer prullen, hoe meer punten


Na afloop van het educatief gedeelte is er gelegenheid voor een hapje/drankje en kletsen we nog na over deze supergezellige en leerzame dag van Groen Dichterbij. Dankjewel Monique Winters en andere mensen van de organisatie.