Met Maria naar de Ruiten Aa

Als verjaardagsfeestje gaan Marietje en ik naar de Ruiten Aa in Westerwolde of om preciezer te zijn: naar de Ruiten Aa bij Sellingen of nog preciezer: Start: Informatiecentrum De Noordmee, Dennenweg 1A, 9551 VJ Sellingen (GR). Dit laatste komt uit de wandelroute gedownload van Staatsbosbeheer: Wandelroute Westerwolde.

Het is zondag 25 november, een verschrikkelijke storm, waarschuwingen voor windkracht 10/11 maar als we met de Berlingo om 14.00 vertrekken lijken de striemende regenbuien voorbij. Zo nu en dan komt een fel zonnetje tussen de woeste wolken doorschijnen. Laarzen, ingevette werkschoenen, regencape, appeltjes, boterhammen, mandarijnen, pepernoten en camera's (ik mijn nieuwe), alles hebben we bij ons. Het wordt een gezellige tocht naar Sellingen door een prachtig mooi landschap.

We starten bij Informatiecentrum De Noordmee waar voortreffelijke parkeergelegenheid is. We kiezen voor de route direct langs de Ruiten Aa richting "Zeldzame hei" en "Schaatsen op blauwgras", termen uit de folder van Staatsbosbeheer. Vooral die laatste, dat blauwgrasland wil ik graag zien om te vergelijken met de verschraling, het bodemtype en de waterstand van mijn eigen grasland.


Ik leer veel van Maria. Ze plukt een Pitrus-stengel en haalt het merg eruit. Dat blijkt te kunnen zonder dat het mergpijpje kapot gaat. Het is sterk en heeft een capillaire werking waardoor de olie in dat mergpijpje hoger opstijgt dan het omringende vloeistof(olie)-niveau. Het wordt gebruikt als olielamp. Hoe precies, dat moet ik zelf maar eens onderzoeken want ik heb Pitrus genoeg.


Er staan veel eiken langs onze route, komen volgens mij niet veel voor in Groningen. We vinden twee eikenbladen met galappeltjes. Zo'n galappel ontstaat doordat een galwesp een eitje in het blad steekt en zo een 3 cm ronde zwelling veroorzaakt, het galappeltje. Met een eitje of een larve erin. Als je die appeltjes opensnijdt, de inhoud in een glas doet, wat water en een roestige spijker erbij, heb je na een dag of 4 echte inkt waarmee je kan schrijven of misschien wel verven.



Na een brug over de Ruiten Aa met enkele boerderijen buigen we af richting blauwgrasland. Maar als we bij de heide komen is het al zo donker dat we besluiten niet verder te gaan. Het heidelandschap is prachtig vooral in de avondlucht. We zien Struikhei en Dophei en een enorme hoeveelheid Pijpestrootje. Pijpestrootje is een plant uit de grassenfamilie, komt veel voor op blauwgraslanden (we zijn in de buurt!) en vormt dichte pollen. De stelen zijn taai en recht waardoor ze gebruikt werden voor het reinigen van stenen tabakspijpen. Vandaar de naam. Pijpestrootje groeit op nat schraalgrasland.
De grond is hier nat tot vochtig. Volgens wilde-planten.nl moet het hier gaan om de Gewone dopheide. Klopt helemaal met Pijpestrootje.

We zijn lang in de invallende duisternis aan het fotograferen, we moeten maar eens terugkomen voor verder onderzoek.






Herfst met de nieuwe Pentax

Voor mijn verjaardag 100 euro gekregen van mamma en (samen met Koos) een nieuw fototoestel gekocht omdat de oude niet meer te gebruiken is. Het wordt een Pentax, gekocht in een schattige fotozaak in Delfzijl. Een toestel voor dummies want je kan hem instellen adhv pictogrammen. Veel foto's maken dus om goed te oefenen. Het enige nadeel is de enorme grootte van de foto waardoor het uploaden heel lang duurt. Maar die techniek, hij zal vast wel kleiner gemaakt kunnen worden, moet ik nog opzoeken in de echte handleiding. Voorlopig doen we het met de 'Quick Guide' en uitproberen.

Bij ondergaande zon, pictogram: Voor opnamen bij warm licht en zonsondergangen.




Mijn mooie Rode esdoorn:


Herfst en mist:



Zaterdag 3 november: Knotfeest aan de Poelweg

De voormannen/vrouwen van IVN Noord-Groningen staan om 9 uur bij de prachtige oude werkschuur van de heer van Dijk aan de Poelweg 5. Het gereedschap, de ladders en de koffie worden uitgeladen en we genieten van het prachtige weer, van de zon die over het grote vierkante grasland speelt waar langs twee zijden Elzen en Wilgen wachten om geknot te worden. Allemaal eigendom van meneer van Dijk. We hangen de vlaggen en ballonnen van het IVN op, maken de schuur gezellig en brengen de auto’s weg.

Een half uur later kunnen we het werkvolk, jong en oud, met koffie in de schuur verwelkomen. De meesten kennen elkaar al, ze krijgen uitleg en instructie en we maken werkafspraken. De groep bestaat uit 14 personen en we willen vandaag minstens de bomen langs één kant van het weiland af hebben, de tweede kant doen we volgend jaar februari. Dat zijn 12 bomen voor vandaag, Elzen en Wilgen door elkaar.


Wij zijn helemaal in de mood. Na de koffie klimmen de echte mannen èn de jeugd direct in de bomen, de rest gaat slepen. Alle takken worden netjes langs het pad tussen straatje en werkschuur op stapel gelegd zodat gemeente Eemsmond ze met de grijper kan pakken en afvoeren.


Het wordt een echt feestje, de zon gaat harder schijnen en we hebben veel plezier met elkaar. Rond half elf komt Martie met warme chocolademelk. Sommige fanatiekelingen moeten we met lijfelijk geweld uit de boom sleuren maar na een tijdje zitten we met z’n allen gezellig in de werkschuur van de warme chocolademelk van Martie te genieten.


Na deze pauze weer aan de slag. Als we naar de werkplek lopen zien we de strak geknotte bomen die we af hebben langs het weiland staan, een trots gezicht! We verzamelen stammetjes afgezaagd hout als cadeau voor vriend of vriendin. Vooral de Elzenstammetjes zijn prachtig met hun mooie tekening op de bast van kleine witte streepjes haaks op de kern en de rode kleur die ontstaat op de zaagvlakken. We zien een paar bosaardbeiden en zelfs nog Oranje havikskruid bloeien (normale bloeitijd juni t/m augustus, zie wilde-planten.nl). Veel natuur te beleven vandaag!


Tussen de middag genieten we van groentesoep, speciaal voor ons gemaakt en bezorgd door Grand Café Roorda State te Uithuizermeeden. Die is zo lekker dat sommigen voor de derde keer hun kom volscheppen, Bernard Sleumer dank je wel!
Een paar keer tussendoor komt de heer van Dijk, 88 jaar, met zijn rollator aanschuivelen. Kijken of wij het wel goed doen. Zielsgelukkig is hij als hij al die mooie strak geknotte bomen langs zijn weiland ziet! En natuurlijk moet hij met ons op de groepsfoto:


Tot ongeveer 14.00 uur wordt er doorgewerkt, het werk is dan zo goed opgeschoten dat de zagers de eerste 3 bomen van de tweede rij (die volgend jaar februari aan de beurt is) ook al af hebben. We hebben hard gewerkt, de zon verdwijnt achter het wolkendek en we stoppen. Als we met z’n allen de laatste takken verzameld hebben en het gereedschap opgeruimd, wordt afscheid genomen van al die mensen die deze dag zo onvergetelijk hebben gemaakt: Kor, Renier, Ria, Joop, Martin, Fokko, Regien, Menko Jan, Gerrit Jan, Bennie, Evan, Iris, Johanna, Arie, meneer van Dijk, Martie, Bernard Sleumer. Bedankt en tot de volgende keer!


Als iedereen is vertrokken halen de voormannen/vrouwen hun auto’s op om de boel weer in te laden en als we wegrijden valt het eerste regendrupje. Net op tijd!
Een geweldig leuke Natuurwerkdag met een prima resultaat, op 9 februari 2013 maken we de tweede kant kant van het weiland af.

Helaas bereikte ons het bericht dat meneer D. van Dijk op 10 november is overleden. Dat spijt ons erg, wij condoleren zijn familie en andere betrokkenen. Wij herinneren ons zijn blijdschap op de prachtige Natuurwerkdag van hierboven.