Ons waterexperiment

We hebben de waterrijke plek al aardig vorm gegeven, de rest komt volgende week.
De geul waardoor het water van de buurvrouw de poel binnenkomt, hebben we uitgediept en er een nieuwe brug over gelegd.



De grond rond de poel hebben we afgegraven tot een paar cm boven het wateroppervlak, op een grillige, onregelmatige manier. Op die licht drassige verlaagde bodem strooien we straks tuingrond waarna mengsel G3 van de Cruydt-Hoeck ingezaaid kan worden.



De Gele lis, ook in G3 aanwezig, staat er al, heb ik 20 jaar geleden aangeplant. Die komt op in de bovenste rand, misschien niet handig ivm de schaduw van dit hoge gewas. Het experimenteerstukje dat ik vorig jaar uit Wanneperveen haalde staat er gezond bij met het Cypergras (Bies of Zegge????) en een plantje dat veelvuldig opkomt maar wat het is??? In ieder geval zit er veel leven in dat proefstukje uit Wanneperveen:



Hoe zorgen we voor extra wateraanvoer?
We leggen een afvoer van de dakgoot van het huis door de achtertuin naar de poel, het denkwerk is klaar, nu het graafwerk nog. We leggen een afvoer van de schuur van Marianne naar de poel, de schuur staat vlakbij de poel en de bespreking met Marianne is al een keer gevoerd.
Hoe krijgen we een natuurlijke overgang naar de rest van het gebied? Daar moet nog denkwerk voor verricht worden. Vlakbij zijn veel hoogteverschillen in het weiland met in de lage stukken plassen water. Maar als midden in de zomer de zon erop schijnt is het kale land binnen de kortste tijd uitgedroogd. Bosjes die voor schaduw zorgen?
Nieuwe problemen.

Zondag 21 maart: Lente

Nou ja. de lente is gisteren begonnen maar we zijn de winter definitief kwijt, God zij dank. Buiten ziet alles er beter uit, de winterakoniet en sneeuwklokjes zijn haast uitgebloeid en de rest gaat komen:



De Helleborus doet het prachtig, ik begin verstand van deze plant te krijgen en weet nu op welke plekken ik hem uit kan planten. Zsm naar Wim Huis en kijken of ze meer van deze planten hebben.



Ondertussen is er veel gebeurd. Het belangrijkste: moeder staat op de wachtlijst van zorgcentrum Het Grotenhuis in Twello. Dus niet voor een aanleunwoning maar voor een kamer in het zorgcentrum zelf. Het bezoek en het gesprek met de zorgmanager Gerard Kupers verliep buitengewoon gunstig, wij waren beiden verbaasd. Als een kind liep ze rond met haar rollator om iedereen de ogen uit te steken wat betreft haar jeugd en lenigheid. Het Grotenhuis ligt op een mooie plek in het centrum van het dorp.



De wachtlijst duurt ongeveer een half jaar, dit is de laatste zomer die ze in haar tuin kan genieten. Ik heb me voorgenomen iedere maand een paar dagen naar haar toe te gaan om te kijken wat ik doen kan.
Met Ton gaat het niet goed. De kuur is niet aangeslagen en hij wordt nu behandeld met ander medicijnen. Hij denkt erover te verhuizen naar een woning op de begane grond voor het geval zijn been uit gaat vallen. Gezien zijn financiële positie kan hij in de vrije sector uitkijken naar het huis van zijn dromen, mèt tuin hopelijk.

Op de Zeerijperweg zijn we druk bezig met de tuin. We hebben een hele kar vol paardenmest leeggehaald en verspreid over de juiste plekken. Verder zijn we het meest waterrijke deel van de tuin aan het vormgeven. Tom moet flink graven in de vieze vette klei en schoonmaken is helemaal een ramp.



En dat allemaal omdat ik gek ben geworden door het bezoek van Landschapsbeheer en het adres dat ik van ze gekregen heb van de wildeplantenzaden en bloemenweidemengsels van de Cruydt-Hoeck. Mijn eerste bestelling heb ik al gedaan: zakjes zaad van Bolderik, Grote Waterweegbree, Daslook, Zulte en Weideklokje. Twee zakjes bloemenmengsel M5 en 100 gram grasmengsel NGW2.
De twee mengsels gebruik ik voor de experimenteerplekken in het gras. We vullen gaten op met zand, we spitten stukjes in de rand van de houtwal en andere romantische plekjes lichtjes om, en daar zaaien we dit mengsel uit. Hopelijk krijgen we een resultaat zoals op de website van de Cruydt-Hoeck te zien is:



Ik moet het verschil weten tussen extensief en intensief maaien. Bij dit mensel moet je (relatief) extensief maaien: eens per 3 à 4 weken en het maaisel opruimen. Maai je minder, 1 à 2 keer per jaar met afvoeren van het maaisel, dan krijg je een oogverblindend resultaat. Aldus het advies op de site van de Cruydt-Hoeck.
In totaal heb ik voor €57,37 besteld, genoeg om geen portokosten te hoeven betalen. Binnenkort ga ik een tweede lading bestellen voor de waterrijke plek die we aan het ontwerpen zijn: mengsel G3, Algemeen mengsel voor natte tot vochtige, min of meer voedselrijke gronden:



Of het net zo mooi wordt? Lang niet alle zaden zullen opkomen maar een paar groeien er al "van nature" zoals de Gele lis en het Koninginnekruid, tig jaren geleden al aangeplant. Ben ontzettend benieuwd wat uiteindelijk het resultaat zal zijn.