Woensdag 13 januari

De winter is heftig en heel mooi. Er zijn veel waarschuwingen geweest om niet de weg op te gaan als dat niet nodig is.
Ik bivakkeer me met erwtensoep (vega en vlees), wortelstamp met appel en grove Gelderse rookworst, kropje sla en blinde vinken, navelsinaasappels, korenwijn van de weduwe Rutte. En nog heel veel meer. De houtkachel kan aan!
Dat doe ik zaterdag, een prachtige zonnige dag:





Vijver in aanbouw

Tussen Marianne en mij:


Zondag met de trein naar de demonstratie van Rally-O van de Hondenschool Stadspark in Groningen geweest, ruige onderneming, prima cursus voor Sam. Het parcours is onder een dikke sneeuwlaag bedolven.
Bij terugkomst in Loppersum zie ik de Zeerijperweg helemaal onder de sneeuwduinen liggen, vooral bij het Spriknust, mensen laten zich op sleetjes achter auto's voorttrekken.
Maandag worden de sneeuwduinen opgeruimd:




Mijn huis vanuit het Spriknust gezien


Dinsdag Tuindag, knotten en hout zagen. Totdat 2 vervelende berichten achter elkaar binnenkomen.
Moeder moet zo spoedig mogelijk naar een verzorgingshuis wil er nog wat van haar herstel terecht komen. Met Elske maak ik plannen hoe we dit het beste kunnen organiseren. Moeders mantra is 'Als de sneeuw voorbij is ben ik weer helemaal de oude'.
Het tweede bericht komt van Ton. Hij is klaar met de kuur die zijn kankerproces moet stoppen, onderzoek wijst echter uit dat het gezwel aangegroeid is. Wat nu te doen?
We bespreken verschillende scenario waarvan behandeling in het UMCG de meest voor de hand liggende is.
Met Tom afgesproken dat we vrijdag verder gaan werken, dat wordt hout zagen.

Houtvoorraad

Zo, we zijn gisteren begonnen een nieuwe houtvoorraad voor volgend jaar aan te leggen, Esdoornhout en hout van een pruimenboom.



Verder is het landschap hier intens winters, alles wit, het sneeuwt voortdurend en voor het weekend wordt lage temperaturen en harde oostelijke wind verwacht. Dat wordt ruig hier. Heb zout in de dakgoot gestrooid, hopelijk is dat een remedie tegen het lekken.

Als de schuur droog blijft kan de houtkachel aan en dat is wel zo lekker om zulke dagen door te komen. Zout blijven strooien, duimen dat het niet gaat lekken, voldoende hout verzamelen.


Loverboy

5-01-2010: Wetenschappelijk onderzoek

Gisteren een kutdag. Humeurpilletje vergeten en geen enkele prikkel die zo'n dag een beetje de moeite waard maakt. Naar Stichting Wakker dier 50 euro overgemaakt voor blije moedervarkens èn om nog wat positiefs van de dag te maken. Maar toen ik 's avonds met Sam ging wandelen zag ik dat het in de schuur opnieuw was gaan lekken.
Na de wandeling direct naar bed, even alles vergeten.

Vandaag Tuindag. Tom gaat de Noorse Esdoornrij knotten en ik ga het lek onderzoeken:
1. Sneeuw van de pannen: wat gebeurt er, stopt het lekken?
2. Controle of de goot overloopt, eventueel waterpeil verlagen: stopt het lekken?
3. IJs uit het afvoerpijpje halen zodat het water doorstroomt: stopt het lekken?



Punt 1 uitgevoerd, na een uur gaat het lekken met dezelfde snelheid door. Het water/ijs in de goot staat niet hoog, kan geen oorzaak zijn. Ondertussen is de loodgieter gekomen en controleert de pannen, die zijn het dus niet. Terwijl hij aan het werk is valt de ijsklont uit het afvoerpijpje en begint het water door te stromen. Het lekken stopt!



Het moet iets om die goot zijn, we moeten eerst goed weer afwachten, het dak moet schoon. We laten de ladder staan zodat ik met zout de waterdoorvoer open kan houden.
Op zolder, bij het dakbeschot, wil ik nog preciezer controleren waar het natte deel begint.

Ondertussen heeft Tom de rij esdoorns geknot en heb ik als tijdverdrijf tussen de dakgoot door wat haardhout gezaagd.





Op Internet en op CNN heeft Tom bestudeerd hoe je moet snoeien en knotten en andere kennis over tuinwerkzaamheden die hij kan gebruiken. Hij probeert die kennis in de praktijk toe te passen en dat lukt heel aardig.




Ziet er prima uit. Brandhout zagen en opruimen kost meer tijd, doen we morgen. Als Tom vertrokken is na het afrekenen haal ik de auto op om naar het verjaardagsfeest van Petra te gaan. Ze is 40 geworden en ik ga samen met Ishari op vivisite. Heb een prachtig cadeau bij de wereldwinkel voor haar gekocht en het is een geweldig gezellig feestje. Iets te veel geblowd Regien!

Misty day

Zondag 3 januari 2010. Winters landschap met zon en opzettende nevel later op de middag als ik een wandeling maak. Na de wandeling flink aan het werk: sneeuw ruimen, pekel strooien, wassen, schuur schoonmaken, hout hakken, vuur maken, enz. enz.
Slachtoffer

Aan de voorkant



Wilgenrij die we moeten knotten



Vloerkleed dat droogt na de lekkage

De nieuwe Kastanjetafel

De zon gaat onder

Lekker zuipen en eten voor de kachel

The day after

Zaterdag 2 januari, de ellende is voorbij en ... het is weer winter geworden! De sneeuw valt al uren lang. Tijd om het luie lijf te oefenen met een flinke wandeling, een goed begin van het nieuwe jaar.


AF

ZIT

STA



Na de traumatische ervaringen van de Carbidbussen en het knalvuurwerk is de wandeling voor Sam ook weer de eerste kennismaking met de normale wereld. Er wordt veel gepiest, alle opgespaarde hondenkeutels komen eruit en we gaan stokje gooien.






We gaan weer terug maar eerst moet het stokje kapot.