Beloning met Goudgele bloemen

De esdoorns hebben fantastisch de winter doorstaan. Het heeft heel even hard gevroren, het is -nog steeds- een zeer koud voorjaar maar door de zeer vakkundig aanplant hebben ze de ontberingen goed doorstaan. We worden beloond door de hoogstam die bloeit als een gouden fontein!
Die goudgele bloemen zijn zeer opvallend omdat ze voor de ontwikkeling van de rode bladeren komen en dus prachtig opvallen.







De Japanse is goed uitgelopen maar bloei heb ik niet ontdekt, volgens de gegevens is de bloeitijd in mei, dat is het nu, maar misschien als de bladeren al ontwikkeld zijn. In de gaten houden.


30 graden verschil!

Vandaag is het 21 februari. Was het anderhalve week geleden nog -15 graden en sprak iedereen over de elfstedentocht, vandaag steeg de temperatuur tot 15 graden boven nul en was het een echte lentedag. Gauw naar buiten om de winterakonieten in de houtwal van de buurman vast te leggen, een prachtig gezicht!


Esdoorns planten

Een vreemde naam 'Esdoorn', het is geen Es en heeft geen doornen.
Na veel kleine avonturen in de nieuwe tuin met veel foute planten zoals vlinderstruiken en hortensia's nu wat gekocht waarvan ik zeker weet dat het hier op zijn plaats is. Een Noorse esdoorn (Acer plantanoides 'Royal Red') en een Japanse esdoorn, de Acer palmatum 'Rising sun'. Van de eerste  heb ik de garantie dat hij roodbladig is, bladen van ongeveer 15 cm grootte, de Japanse is kleinbladig maar heeft een gegarandeerde prachtige herfstkleur, knal oranje-rood. Samen een gewicht van 110 kg waarvan wij denken dat de Noorse wel ongeveer 75 kg moet wegen alleen al vanwege de enorme kluit. Zijn lengte is een kleine 3 meter.
De Japanse heeft een struikvorm, de Noorse is een hoogstam. Het is nu januari en goed plantweer, alle zaken nog eens op een rij.

Noorse esdoorn, Acer platanoides 'Royal Red', bladgrootte tussen 10 en 15 cm, humusrijke bosgrond, halfschaduw, hoogte 7,5 tot 10 meter, bloemkleur geel, bloeitijd april, vruchttijd oktober, bladkleur rood, niet windgevoelig, zeer winterhard, redelijk tot goede herfstkleuren.
Maat die we kochten: 10/12 hoogstam, dat is een omtrek van ongeveer 12 cm met een lengte van ruim 3 meter.

Japanse esdoorn, Acer palmatum, 'Rising Sun', bladgrootte tussen 3 en 5 cm, humusrijke bosgrond, halfschaduw, hoogte van 2 tot 3 meter, breedte van 1 tot 1,5 m. Bloemkleur rood, bloeitijd mei, vruchttijd augustus - september, bladkleur groen, matig windgevoelig, zeer winterhard, spectaculaire oranje-rode herfstkleuren.
Maat die we kochten: 100/125 m.a.w. een struik van ongeveer 125 cm hoogte.

Naiem moet enorme gaten graven, natuurlijk vooral voor de Noorse. Die moet ook steunpalen hebben. Om alles goed te organiseren en te planten hebben we 2 dagen nodig maar dan zitten ze ook alles stevig in de grond. We hebben alles klaarliggen om bij strenge vorst het plantgat goed af te dekken zodat de kleinste haarwortels worden beschermd! Hieronder eerste de hoogstam en daarna de Japanse opdonder.