Herdenking overlijden moeder

Op 9 november 2017 is mijn moeder overleden in het Deventer Ziekenhuis. Hieronder een foto toen ze 102 werd, een jaar voor haar overlijden.


Nadat alles afgehandeld was in Teuge hebben we met enkele verzorgers en vriendinnen op zaterdag 14 juli 2018 een mooi herdenkings(eet)feest gehad in 't Veerhuys in Olst.

Moeder had haar lichaam nagelaten aan de wetenschap, het UMC in Groningen. Niet om morele overwegingen maar omdat ze geen geld aan haar begrafenis wilde spenderen of haar dochter voor de kosten op laten draaien. En zo kreeg ze op 22 september 2018 toch nog een plechtige uitvaart en herdenking voor haar lichaamsdonatie bij het Yarden Crematorium in Groningen. Het UMCG heeft daar een plek ter beschikking waar ze een keer per jaar een herdenking organiseert ter ere van alle mensen die hun lichaam gedoneerd hebben voor de anatomie. Nabestaanden worden voor deze plechtigheid uitgenodigd om officieel afscheid te nemen van hun dierbaren. De plechtigheid was mooi en heel indrukwekkend.

Op 22 mei dit jaar, 2019, zou moeder jarig geweest zijn en vonden we het tijd om de gedenkplek in het Yarden Crematorium te bezoeken en een bloemetje neer te leggen: Maria, Ingrid en ik. Het was een prachtige dag en de begraafplaats, het veld waar de as van de overledenen wordt rondgestrooid, zag er mooi en verzorgd uit. Hieronder een selfie van de 3 vriendinnen bij de gedenksteen.


En het boeket van een biologische boerderij uit Loppersum:


Hieronder enkele foto's van het UMCG deel van het crematorium:




En op de terugweg naar de parkeerplaats kwamen we veel luid kwakende kikkers tegen: