Tuin (5) 20-10-2018



Naiem heeft achter een complete schoonmaak gehouden en het tuinafval op een afdekdoek gelegd zodat het makkelijk te verslepen is. Nu gaat hij de puntjes op de i zetten zodat alles vrijkomt tot aan het pad dat vroeger "De Lange Rietlaan" heette maar waarvoor het onderhoud te veel werk was.
Als Naiem klaar is en vertrokken naar Groningen, doe ik een rondje door de tuin zoals vroeger: langs de Lange Rietlaan. Hieronder het begin, vanaf de picknicktafel.





We komen uit achter in het bos, foto hierboven, verscholen achter de bomen kijk je terug richting huis. Dan nog een foto hieronder van de laatst bevrijde boom, een kornoeljesoort, minder spectaculair dan ik dacht. Gelukkig groeit daar een krentenboompje naast zodat de boel in het voorjaar er toch aardig uitziet.


Conclusie: De Lange Rietlaan wordt hersteld. Ik ga Jos vragen met zijn maaimachine regelmatig het pad langs het riet te onderhouden.


Tuin(4) 11-10-2018

Het is al weer een week adembenemend mooi weer. Naiem en ik hebben dus dinsdag achter op het land gewerkt om al het fraais wat daar staat meer zichtbaar te maken.
De veldesdoorn flink gesnoeid van onderen en in de breedte. Het heuveltje waarop hij staat schoongemaakt en rond het heuveltje idem dito. Alle vroeger aangeplante krentenboompjes worden zichtbaar met prachtig rood kleurend blad. De rode takken van de kornoelje komen tevoorschijn. Een grote hoge boom/struik met rood blad wordt zichtbaar. Ook een kornoeljesoort meen ik me te herinneren maar welke? Het blad is felrood gekleurd, herfstkleur of normaal? Ik kan er nu niet dichter bijkomen, afwachten dus. Als het is wat ik denk, bloeit ie in het voorjaar spectaculair.

Vandaag opnieuw naar achteren gelopen om een foto te maken van het boompje dat tegen de glooiing van het heuveltje van de veldesdoorn groeit. Terwijl ik achter aankom wordt ik opgeschrikt door het wegvliegen van een enorme roofvogel, een sperwer, een havik, een valk? Wat kan je hier tegen komen? In ieder geval heeft de rover een prachtig hoog uitzicht over het terrein waar veel klein wild rondloopt en vliegt. Zoeken op internet levert een sperwer of buizerd op, die kunnen hun prooi, zittend op een tak hun jachtterrein overziend, aanvallen.

Het onbekende boompje (zie onder) heeft een soort tweede bloeiperiode (extreem warme zomer?), erg mooi met rood blad. Ik stuur de foto op naar een bioloog die misschien weet wat voor plant dit is.



En tegelijkertijd een foto van de Gelderse roos die nog steeds zo volop in de rode bessen staat en nog mooier uitkomt na de opruiming rond de 'esdoornheuvel'.


Als afsluiting een foto van het berberisheggetje, ook volop in de bessen. Op de achtergrond de heuvel met gesnoeide veldesdoorn. Dan gauw naar het dorp voor de boodschappen.