Woensdag 5 februari: Steenfabriek Ceres

Vandaag krijg ik een beloning. Ik ga op zoek naar die heemtuin bij de steenfabriek Ceres. Die steenfabriek schijnt een culturele plek te zijn, gezien mijn speurwerk op internet. En dan dat verhaal over die IVN-fietstocht zo'n 1,5 jaar geleden, een bermfietstocht vanuit Uithuizen over de Trekweg langs het Boterdiep tot aan de oude steenfabriek Ceres. Ze kwamen bij een prachtige heemtuin terecht! Daar ga ik naar op zoek!

Auto ophalen en naar Middelstum, langs het Boterdiep naar Kantens. Een feestelijke route. Vlak boven Kantens, bij Eelswert, zie ik rechts twee lange vervallen schoorstenen.


Op internet waren de schoorstenen korter, dit kan het dus niet zijn. Ik rij verder en sla bij Rottum de Doodstilsterweg in. Prachtig, prachtig, maar geen oude steenfabriek te bespeuren. In Doodstil keer ik om en ga terug naar de schoorstenen vlak boven Kantens. Kom op de Trekweg langs het Boterdiep terecht. Het begin is voor auto's begaanbaar. Eerst een hoekhuis, dan de steenfabriek en dan nog een tweede huis, daarna is de Trekweg een fietspad.
Ik rij tot vlak bij de ruïne. Stap uit en maak vanaf de Trekweg foto's van het prachtige fabrieksterrein. Op het terrein mag je kennelijk niet komen want overal staan blauwe bordjes met 'GEEN TOEGANG, privé terrein'.







Ik ontmoet de eigenaar en we hebben een lang gesprek over van alles en nog wat: tuinbezoek, moet je dat fabrieksterrein een tuin noemen, acties tegen het kappen van bomen en vooral over het beheer van dit soort stukken grond. Hij kan zich de IVN groep Noord-Groningen nog wel herinneren. Hij trekt zijn laarzen aan en we gaan het fabrieksterrein op. Hij wijst op molshopen vol stenen scherven. In de hele grond zit een dikke laag puin, van de fabriek. Hij laat de poel zien die door Landschapsbeheer is aangelegd. Daar zit subsidie op en is daardoor (relatief) goedkoop. Bij mij hebben ze jaren geleden proeven genomen maar op de goede plek lag het grondwater te diep.
Het is een prachtige poel, met veel kikkers volgens de eigenaar, het hele terrein belooft iets prachtigs te worden. Dat is het nu al.
Ik mag terugkomen (wel eerst melden!) en ook met een groep enthousiaste IVN-leden. We kunnen kiezen tussen een rondleiding over het terrein of in de steenfabriek. Ik wil allebij wel.