Gras, Kraaien en Paddestoelen

In het Koninginnebos hebben we grassen geplant, ook van Theo gekregen. Ze staan prima op die plek:



Het is herfst, de vogels vertrekken en ... het Kraaienechtpaar zie ik iedere dag in kleinere cirkels rond mijn huis vliegen. Aan de overkant van de weg ligt een stuk land in de braak, daar zijn ze vaak aan het voederen samen met veel andere vogels. Maandag 15 oktober, 's morgens om ongeveer 9 uur, waren ze beurtelings boven in de Oostenrijkse den waar ze hun nest hadden. Inspectie voor een nieuw nest in het voorjaar? Ik hoop het!
En eindelijk, na een week regen en hoge temperaturen, vies weer dus, begint de zon te schijnen, heel even, maar net genoeg om tussen de miljoenen paddestoelen in mijn tuin de Vliegenzwam op de foto te zetten en het prachtige rode blad van de Eik die daar niet hoort op die zware klei.







Koninginnebos geplant

Vandaag, 2 oktober 2012, hebben Naiem en ik het Koninginnebos aangeplant. Vooral Naiem natuurlijk die na afloop moest erkennen dat de werkzaamheden heftig waren. De "echte" (en eigen) struik Koninginnekruid, de Eupatorium cannabinum, uitgegraven en in vijfen gedeeld waarvan een stuk voor Theo bestemd is (met bloedend hart). Het uitgegraven gat veel groter gemaakt, veel eigen compost in het nieuwe plantgat gegooid en vier stukken teruggeplant in mooie nieuwe plantgaten. Hopelijk gaat dit Koninginnekruid volgend jaar beter zijn best doen dan in de afgelopen 15 jaar.





Voor de drie van Theo gekregen cultivars mooie nieuwe plantgaten gemaakt zodat een echt bosje met Koninginnekruidplanten gaat onstaan. Het valt ons op dat de grond weer zeer divers is, de plantgaten liggen dicht bij elkaar maar de ene laag is veel natter dan de andere en zeer verschillend van structuur. In ieder geval ga ik deze plek in de gaten houden wat voeding betreft. Volgens mij houdt Koninginnekruid wel van malse hapjes van plantenresten, dat staat overal in de litteratuur. Ik hoop dat we volgend jaar beloond worden en zeker met de vele vlinders die erop afkomen.