Woensdag 19 september

Het is prachtig weer de laatste tijd en vooral ... droog! Ik kan veel maaien met de motorzeis en ik ben zo ver gevorderd als nooit tevoren.
Tot voorbij de Meidoorn die te pronken staat met zijn bessen. En schuin daarvoor staat de Zoete Ermgaard met 5 appeltjes, dit jaar voor het eerst vruchtdragend. Voor de hete bliksem wat weinig maar wel van eigen boom. Die boom heeft vorig jaar veel extra behandeling gehad ivm luisbestrijding en Woelmuisaanvallen. Het resultaat is prima.

Maar eerst kom je het veldje Herfstasters tegen in de moestuin.






Vandaag veel gedaan met Naiem: maaisel verzamelen en opruimen, velden Heelblaadjes met de handzeis schoonmaken, grote takken Meidoorn in de houtwal van de buren afsnijden, op de takkenril gelegd en aangestampt, de Antonhill schoonmaken voor nieuwe aanplant en inzaaien.

Achter de Meidoorn staat de jonge Treurwilg die zijn gezondheid laat zien door heel erg geel te zijn: hoe prettiger een Treurwilg zich voelt, hoe geler zijn takken.
Tussen die Treurwilg en de Meidoorn staat een grote struik Koninginnekruid, de echte, inheemse, nu na het schoonmaken duidelijk zichtbaar. Op die plek wil ik een groot veld met Koninginnekruid-planten maken. Flinke hoge cultivars met zo groot en hoog mogelijke schermen. Ik krijg wat cultivars van Theo, die komen op deze plek:



Volgende tuindag moet Naiem een paar mooie plantgaten maken met veel compost erin. Volgens mij is dit een vochtige plek met veel "plantenresten" en dat cultiveer ik door toevoeging van compost. In zo'n sappig plantgat komen de nieuwe planten. Zal mij benieuwen of volgend jaar het resultaat goed zichtbaar is.