Zondag 19 juni: Ik voeg mijn tuin toe als tuinreservaat!

Wietske stuurt me de link van VARA's Vroege Vogels om mijn tuin toe te voegen als tuinreservaat. Je moet aan minstens 7 van onderstaande kenmerken voldoen:

1.Een natuurlijke vijver met een geleidelijke oever.
2.Struiken en bomen met vruchten, bessen en noten.
3.Zo min mogelijk bestrating.
4.Klimplanten en struiken met doornen naast of tegen een gevel.
5.Natuurlijke beschutting waar egels onderdoor kunnen.
6.Een soortenrijke beplanting met structuur.
7.Inheemse planten voor rupsen, vlinders en bijen.
8.Composthoop.
9.Rommelhoekjes en takkenhopen.
10.Nestkastjes voor vogels, zoogdieren en insecten.


Voldoe ik daaraan? Ruimschoots, behalve die nestkastjes. Maar er zijn zoveel mogelijkheden op mijn terrein om nesten te bouwen, minstens 100 meter houtwal en struweel, dat dit onnatuurlijke gebeuren van nestkastjes bij mij niet nodig is.
Bovendien vernielen ze te veel, vooral de grote vogels zoals Ekkies, Zwarte raven en Kraaien en de Houtduiven die al meer dan 30 jaar terugkomen als de lente begint om mijn bomen kapot te neuken.
De kleinere vogels hebben overal om mij heen hun nestjes en als de aangeplante bomen achterin groot genoeg zijn wordt het daar een waar liefdesparadijs voor die kleintjes, daar ben ik zeker van.

Ik voldoe dus ruimschoots aan de criteria, geef mij op via het formulier op de site van Vroege Vogels en ook om mijn reservaat open te stellen voor bezoekers want spannend en romantisch is het bij mij. En vooral:
niet aangeharkt!


Doorkijkje

Doorkijkje

Mijn grassen

Tafelblad in mijn moeras

Robbertskruid

Muskuskaasjeskruid

Bosandoorn


Mijn kweektuintje

En zo kunnen we eindeloos doorgaan, er valt veel te beleven in mijn tuin. Na de bezichtiging kan er koffie oid gedronken worden in het tuinhuis, wat wil je nog meer?